Извештај о учествовању представника Друштва архивских радника Војводине на Конгресу Друштва мађарских архивиста у Балатонфуреду

20–22. јуна 2011.

            Друштво архивских радника Војводине добила је позив од Друштва мађарских архивиста да присуствује путујућем Конгресу Друштва, који је организован у Балтонфуреду од 20–22. јуна 2011. године.

 

            Пошто Друштво архивских радника Војводине, услед опште економске ситуације, није имало довољно материјалних средстава за одлазак његових представника у иностранство, директор Архива Војводине је одобрио део средстава Архива Војводине за финансирање одласка председнице ДАРВ-а Љубице Будаћ и радника Архива Војводине Жужане Мезеи у Балатонфуред, како због материјалне ситуације не би дошло до дисконтинуитета у међународној сарадњи нашег Друштва са архивистичким друштвима у окружењу. Трошкове транспорта сносио је Архив Војводине. У Балтонфуреду је био обезбеђен бесплатан смештај и исхрана. Друштво архивских радника Војводине и архиве у Војводини су у Балтонфуреду предствављали: Љубица Будаћ, Жужана Мезеи, Иштван Фодор (директор ИА Сента), Нада Борош (директор ИА Зрењанин), Стеван Мачковић (директор ИА Суботица) и Золтан Месарош, архивиста из ИА Суботица. Скупу је присуствовао и Слободан Мандић из ИА Београда, као представник Архивског друштва Србије.        У Балтонфуред смо допутовали 19. јуна 2011. године у вечерњим часовима. Исте вечери, присуствовали смо свечаној вечери организованој за представнике иностраних удружења из Србије, Хрватске, Словеније, Румуније, Чешке, Словачке, Пољске, Аустрије и Украјине и Норвешке.

            20. јуна 2011. године отпочео је први радни дан Конгреса отварањем Пленарне седнице Друштва мађарских архивиста. Домаће и стране делегате поздравили су: Арпад Ћеквичка, председник Друштва мађарских архивиста, званичници из Министарства културе и Фред ван Кан, подпредседник ICA и председник Краљевског архивистичког друштва Холандије. На позив домаћина, Љубица Будаћ је испред Друштва архивских радника Војводине поздравила присутне учеснике Конгреса и истакла задовољство нивоом досадашње сарадње, уз наду да ће у будућности међусобна сарадња бити још садржајнија и плодотворнија.

У оквиру пленарне седнице, организована је свечана додела награде Друштва мађарских архивиста, која се додељује архивским помоћницима. Првог радног дана организована су и предавања поводом 25. годишњице постојања и рада Друштва мађарских архивиста.

            Другог радног дана Конгреса, 21. јуна 2012. године, рад се одвијао у пет секција, и то:

-секција за објављивање изворне грађе, у оквиру ове секције Жужана Мезеи је презентовала рад : Архивски извори атроцитета 1944-45. у Архиву Војводине;

-секција за техничку заштиту грађе;

-секција за истраживање просвете и наука;

-информатичка секција;

-секција за привређивање у архивима (финансијска секција), у оквиру ове секције финансијски руководиоци архива су расправљали о актуелним проблемима финансирања, пошто ће по предлогу новог закона, архиви у Мађарској највероватније изгубити својство правног лица (остаће без жиро-рачуна) а финансирање ће се вршити из једног центра.;

-међународна секција, у оквиру ове секције се на енглеском језику расправљало о положају и проблемима у архивима земаља учесница секције. Секцији је присуствовала председница ДАРВ-а Љубица Будаћ и изнела проблеме и искуства у раду архива у Србији заједно са колегом Слободаном Мандићем.

            Трећег дана Конгреса, 22. јуна 2011. године, рад се одвијао у следећим секцијама:

-Пленарна седница на тему: Организација архивске мреже, карактеристике и услови рада архива у Подунавским земљама. У оквиру радног дела Пленарне седнице, Иштван Фодор је имао рад на тему: Организација архивске мреже, карактеристике и услови рада у архивима у Војводини.

            Поред званичног програма, домаћини су за учеснике Конгреса организовали туристички обилазак места Балтонфуред. Друштво мађарских архивиста се показало као добар организатор и домаћин, како својим учесницима тако и иностраним делегацијама, које су све добиле једнако висок третман и пажњу.

У Новом Саду, 8. 7. 2011.                            

                             Извештај саставила:

                                                                                                            Љубица Будаћ