Извештај о учествовању Друштва архивских радника Војводине на конгресу Удружења мађарских архивиста у Шопрону
(16–19. август 2009.)

            Друштво архивских радника Војводине добила је позив Удружења мађарских архивиста да присуствује редовном годишњем конгресу Удружења који је организован у Шопрону од 16–19. августа 2009. године.

 

            Пошто Друштво архивских радника Војводине, услед опште економске ситуације, није имало довољно материјалних средстава за одлазак његових представника у иностранство, директор Архива Војводине је одобрио део средстава Архива Војводине за финансирање одласка председника ДАРВ-а Љубице Будаћ у Шопрон, како због материјалне ситуације не би дошло до дисконтинуитета у међународној сарадњи нашег Друштва са архивистичким друштвима у окружењу. Трошкове транспорта сносило је Друштво архивских радника Војводине. У Шопрону је члановима наше делегације био обезбеђен бесплатан смештај и исхрана.

            Друштво архивских радника Војводине су у Шопрону поред Љубице Будаћ представљали Иштван Фодор, директор Историјског архива Сента и Нада Борош, директор Историјског архива Зрењанин.

            Први радни дан Конгреса почео је 17. августа 2009. године отварањем пленарне седнице Удружења мађарских архивиста. Поред делегације из Србије, пленарној седници су присуствовале делегације удружења архивиста из Словачке, Пољске, Румуније, Хрватске и Словеније. Поред домаћина, присутне су поздравили: Матијас Фиртл, потпредседник жупаније Ђер–Мошон–Шопрон; др Тамаш Фодор, градоначелник Шопрона; Шандор Фараго, ректор универзитета западне Мађарске. За нас је интересантан податак да је поздравни говор требало да одржи и Радојка Горјанац, начелник одељења Министарства културе, пореклом српкиња из мађарске, али због објективних околности је била спречена да присуствује Конгресу, тако да овај пут нисмо имали прилику да је упознамо и евентуално разговарамо о могућностима за сарадњу.

            На позив домаћина, испред Друштва архивских радника Војводине поздравила сам присутне учеснике Конгреса и истакла задовољство нивоом досадашње сарадње уз наду да ће у будућности међусобна сарадња архивиста Мађарске и Војводине бити још садржајнија и плодотворнија.

            После пленарне седнице, у оквиру првог конгресног дана рад је организован по следећим секцијама:

- Модернизација архива и финансијске могућности

- Пројекат електронског архива

- Презентација мађарског архивског портала

- Развијање архивских сајтова

            Другог дана Конгреса 18. августа 2009. године рад се одвијао у следећим секцијама:

-Секција за заштиту архивске грађе

-Секција за објављивање изворне архивске грађе

-Привредна секција 

            Трећег дана Конгреса 19. августа 2009. године рад се одвијао у следећим секцијама:

- Информатичка секција

- Секција за спољну службу

- Секција за едукацију и историјат наука

- Секција за заштиту архивске грађе

- Секција за објављивање изворне грађе

- Привредна секција

            Рад у секцијама је организован као динамичан и интерактиван процес. Свака секција имала је неколико говорника са припремљеним рефератима на одређену тему, а потом су присутни могли да постављају питања, дају сегестије и воде полемику у вези одређених питања. При том учесници Конгреса су могли слободно да прелазе из једне секције у другу, према интересовању за одређену тему и способности самих предавача да заинтересују слушаоце.

            Као председник Друштва, имала сам прилику да се упознам и разменим мишљења и искуства о раду, како са колегама из мађарске, тако и са представницима иностраних делегација. Посебно треба истаћи да смо током боравка у Шопрону успоставили добар контакт са Друштвом румунских архивиста и њиховим председником Богданом Поповићем (Bogdan-Florin Popovici) и постигли прелиминарну сагласност о потреби потписивања протокола о сарадњи између наша два Друштва, што је такође од великог интереса за наше Друштво због заједничког историјског наслеђа које делимо у Банату. По повратку из Шопрона, наставили смо по договору контакт путем електронске поште и тренутно смо у фази размене предлога протокола. Румунски архиви су под јурисдикцијом Министарства унутрашњих послова, тако да процес неће бити брз, али с обзиром на обострано исказану жељу, верујем да ће се преговори завршити потписивањем Протокола о сарадњи.

            Током боравка у Шопрону, Друштво архивских радника је добило и усмени позив од Хрватског архивистичког друштва да присуствује Конгресу хрватских архивиста у Осијеку од 20. до 23. листопада (октобра) 2009. године.

            Поред званичног програма, домаћини су учесницима омогућили обилазак Архива Шопрона где смо се упознали са историјатом града и организацијом рада архива. Такође за све учеснике приређена је кратка екскурзија у Аустрију, ради посете месту Киш Мартон где се налази дворац породице Естерхази, у коме је познати композитор Јозеф Хајдн једно време живео и стварао.

            Удружење мађарских архивиста се показало као добар организатор и домаћин како својим учесницима, тако и иностраним делегацијама, које су све добиле једнако висок третман и пажњу.

            Испред Друштва архивских радника Војводине, раду секција (посебно везаним за питање електронског архива) због познавања мађарског језика присуствовао Иштван Фодор, директор архива Сента, који ће о томе поднети пун извештај Друштву, а о чему ћемо упознати ради знања и Архив Војводине.

У Новом Саду, 24. 08. 2009.                                                            

Извештај саставила
Љубица Будаћ